27.04.2020

Pochodzący z Chile drink, kojarzony z martini: Pichuncho


Pochodzący z Chile drink, kojarzący się z martini, czyli Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, przedstawiającym przeróżne typy alkoholu z różnych krajów na świecie.

Pichuncho to nazwa odnosząca się do niewielkiego, pochodzącego z Chile ptaka. Drink stanowi połączenie kwaśnego brandy, wina aromatyzowanego z dodatkami ziołowymi i cytryny. Cytrynę zwykle opuszcza się, dodając na zastępstwo wiśni. To pozwala na uzyskanie o wiele bardziej interesującej nuty smakowej. Pisco i wermut to natomiast podstawa. Na witrynie pichuncho znajduje się szczegółowy przepis. Wystarczy zamieścić pisco i wermut z kostkami lodu w shakerze oraz potrząsać przez 15 sekund.

Później trunek należy przelać do szklanki przeznaczonej do martini lub margarity. Drink dekoruje się cytryną albo wiśnią. Jest to napój, który na dłuższy czas zapada w pamięć i z tego powodu o wiele częściej gości na naszych stołach. Opłaca się znać technikę jego wykonania i czasami podawać go gościom.

0 komentarze:

Prześlij komentarz